logo

тел: 02 6091-885 моб: 072/304-412

емаил: travel@solvex.net


Дома >> Бугарија >> Каварна

Бугарија - Каварна

КАВАРНА - Во северниот дел на бугарското крајбрежје на Црното Море на 64 километри североисточно од Варна, 49 километри од градот Добрич на меѓународниот пат  Е87, на 43 километри јужно од романската граница. Брегот на Каварна е различен - постојат плажи во комбинација со карпи, пукнатини, пештери и други абразивни формации.
Во оваа област недостасува површинска вода. Во близина на градот се наоѓа стрмниот накит на Калиакра популарен со пештери и живеалиштето на ретките црноморски монашки печат. Каварна е позната по својата еколошка чиста површина, сочувана природа и прекрасен морски брег. 
Денес градот Каварна е познат како „The Rock Capital of Bulgaria“. Секое лето Каварна ги собира познатите рок-музичари од целиот свет на една сцена. Во близина на Каварна е Националната археолошка резервација Јајлата, каде што се направени голем број археолошки откритија. Историскиот музеј содржи наоди кои датираат од 5-6 век. П.н.е. до 1940 година. Етнографскиот музеј на Каварна изложува предмети од локалниот животен стил, национални фустани од различни етнографски групи, украси.
Селото Kamen bryag (Камениот брег) е популарно место меѓу туристите за прослава на јули утро.
Националниот парк Јајлата, каде што се направени голем број археолошки откритија, се наоѓа на 2 километри од Камен брејаг.
Селата Тиюленово и Балгарево, како и градот Шабла се наоѓаат во околината на Каварна.