logo

тел: 02 6091-885 моб: 072/304-412

емаил: travel@solvex.net


Дома >> Шпанија

Шпанија

Опис на државата:
Шпанија се наоѓа во југозападна Европа, на север се до Франција и Андора со Пиринеите како природна граница.Исто така островите Мајорка, Ибица, Менорка во Медитеранот,како и Канарските острови во Атлантикот,Сеута и Мелила во Северна Африка припаѓаат на шпанската територија.Шпанија е трета земја по големина во Европа а петта по број на население.

Површина:
505.955 квадратни километри

Население:
40 милиони жители
Најважни центри се Мадрид, Каталоња и државата Баски.
Постојат 5 поголеми планински регии.Има најразлични пејсажи: од пустински па се до плодни зелени области, и секако приморските делови.

Главен град:
Мадрид

Јазик:
Шпански

Природни богатства:
јаглен, железо,лигнит,бакар,магнезиум

Поголеми градови и познати туристички дестинации:
Мадрид, Валенсија, Палма де Мајорка, Севилја, Барселона, Малага, Билбао

Култура:
Се карактеризира со богато културно наследство, како резултат на влијанието од многу народи кои биле тука низ историјата. Историјата како и Медитеранската и Атлантската средина влијаеле значително во оформувањето на оваа култура.

Кујна:
Шпанската кујна се карактеризира со најразлични национални јадења, во зависност од културните, географски и климатски разлики. Тоа е кујна во која доминира морската храна, што сведочи за длабоките Медитерански корени. Богатата историја и културните влијанија довеле до создавање на една уникатна кујна.

 ПОНУДИ Шпанија - Резултати од пребарувањето