logo

тел: 02 6091-885 моб: 072/304-412

емаил: travel@solvex.net


Дома >> Бугарија >> Поморје

Бугарија - Поморје

ПОМОРЈЕ - Туристичкиот град се наоѓа во југоисточна Бугарија и е центар на општината Поморје  (Област Бургас) . Тој ја поседува уникатната природа што атрактивно место за добра рекреација и лекување на разни болести.
Градот се наоѓа на тесен карпест полуостров, навлезен 3,5 километри во Црно Море, 20 километри од Бургас и 18 километри од комплекс Сончев Брег.
Градот бил основан во IV пред нашата ера во близина на солено езеро наречен од страна на античка тракиска "света", поради неговите лековити способности.
Климата е исклучително поволна. Просечната температура на воздухот и на водата во јули е 23,6С. Како последица на тоа, едни со други ветрови одат од морето кон брегот и од брегот кон морето па прават ритмичко освежување на воздухот.
Заливот Поморје е најпосакувано за пловење и едрење.
Заедно со традиционалните средства за живот на локалното население лозарски, вино за производство, производство на сол и риболов, туризмот и неговите придружни активности го дефинираат Поморје  како балнеолошка атракција и прекрасно одморалиште.