logo

тел: 02 6091-885 моб: 072/304-412

емаил: travel@solvex.net


Дома >> Животот е убав 2022

Животот е убав 2022

Место на престој: Црквеница, Хрватска

Дати на фестивалот: 25.05.2022 - 29.05.2022

Организатор:

- Сојуз на пензионери - Загреб,Хрватска, Претседател – Ѓурѓа Новакович                                  

- Здружение «Life is beautiful», Бугарија Претседател - Иван Николов - Спортски федерации, јавни организации и др.                                                   

Со поддршка на:

- Приморско – Горанска област – управител – Златко Комадина 

- Градски Совет - Црквеница, градоначалник - Дамир Рукавина, дипл.инг.ел                               

- Градски Совет - Риека, градоначалник - Војко Обернел

- Сојуз на пензионери - Црквеница                      

- Сојуз на спортски ветерани - Риека      

https://www.adriagate.com/Croatia-en/Crikvenica#66
Црквеница е град во Хрватска, одмаралиште кое се наоѓа на западната страна на заливот Кварнер, на крајбрежјето на Јадранското море. Градот го добил името по црквата(хрв. - crkva),  која била изградена во близина во 1412 год.              

Во XIX век. во Црквеница се појавуваат голем број на туристи што представува голем пресврт во историјата на градот. Во 1981 год. бил изграден првиот хотел во Црквеница.  Во 1906 год. градот официјално бил прогласен за здравствено одмаралиште. Песочно-каменестите плажи се поврзани со шеталиштето и се протегаат во должина од 8 километри.  Оваа област нуди можности за луѓе со различни интереси. Поради чистата морска вода во овој крај на  Црквеница и е доделена еколошката награда   "Сино знаме’ d Turres" Ова одмаралиште е лоцирано на Јадранското крајбрежје низ кое се протегаат величенсвени палми. Настапите на учесниците на X-Меѓународен фестивал на култура и спорт «Life is beautiful» ќе се одржуваат на само 2,5 километри од центарот на Црквеница, до најблиската плажа 250 метри и 17 км. Оддалеченост од аеродромот во Риека.

https://www.jadran-crikvenica.hr/ad-turres-crikvenica
Комплексот се состои од хотели со 3 и 4 звезди, комплетно реновирани во 2019 год.,кои одговараат на модерните барања и нудат комфор и удобност.

Достапно - надворешен базен и ресторан со шведска маса и пијалоци.
Собите имаат клима, ТВ, балкон и бања со туш.
https://www.jadran-crikvenica.hr/paviljoni-ad-turres-crikvenica   
Цена - 148 евро (4 ноќи)
Доплата за секој нареден ден - 30 евра
Доплата на ден – такса за одмаралиште 10 куни (1 евро = 7.35 куни).
Доплаќање за учество на турнир во кошарка - 150 евра за тимот.

Вредноста вклучува:
- сместување во соби TWIN и DBL за семејства.
- полупансион (појадок + вечера «шведска маса»), безалкохолни пијалоци за време на вечерата (од автомати ).
- секоја вечер во главниот ресторан (500 луѓе) после вечерата ќе има средби и забава до 23:00 часот.
- користење на отворениот базен
- Wi-Fi - бесплатно

Прелиминарна програма:

Во програмата на фестивалот се воведени три нови дисциплини.
- во областа - спорт - пливање и спортско одење
- во областа - култура -ликовна уметност  

          Хотел "Ad turres" Црквеница

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25.05.2022 (Среда)

19:00 - 23:00 - Пристигнување и сместување на учесниците. Вечера и вечер на запознавање во централниот ресторан на комплексот "Ad turres"

26.05.2022 (Четврток)

08:00 - 10:00 - Појадок

12:00 - 14:00 - Петанк

16:00 - 17:00 - Пливање

17:30 - 17:30 - Парада на учесниците

18:00 - 20:00 - Свечено отварање на фестивалот. -Место на одржување- Централен плоштад- Црквеница

20:30 - 23:00 - Прва натпреварувачка вечер, категорија «Култура»

            23:00 - Вечера и забава во централниот ресторан на комплексот "Ad turres"

27.05.2022 (Петок)

08:00 - 10:00 - Појадок

10:00 - 12:00 - Пикадо

12:30 - 17:00 - Слободно време и прошетка низ градот

17:00 - 19:30 - Втора натпреварувачка вечер во категорија «култура». Место на одржување -Централен плоштад- Риека

20:30 - 23:00 - Вечера и забава во централниот ресторан на комплексот "Ad turres" 

28.05.2022 (Сабота)

08:00 - 10:00 - Појадок

10:00 - 12:00 - Шах

12:00 - 13:00 - Изложба и оценка на работата на  конкурсот - «Сликарство»

13:00 - 15:00 - Пинг-понг

14:00 - 16:00 - Спортско пешачење  маршута - Црквеница - Брибир - 7 км -

18:00 - 20:00 - Свечено затворање и доделување на награди на учесниците во  Х- Меѓународен фестивал за култура и спорт «Life is beautiful»   Црквеница - 2022

20:30 - 23:00 - Проштална вечер во централниот ресторан на комплексот "Ad turres"

29.05.2022 (Недела)

08:00 - 10:00 - Појадок

10:00 - 12:00 - Заминување на учесниците  во  X-Меѓународен фестивал за  култура и спорт  «Life is beautiful»   

P.S Во прелиминарната  програма не се наведени часовите на натпреварите во колективните спортови кошарка и фудбал. Времето зависи од бројот на учесници. Од обединувањето на турнирот се очекува особено масовно учество. Кошарка на фестивалот ”Life is beautiful” во турнирот за кошаркарски ветерани "Old stars Zagreb", по обединувањето се очекуваат 10 до 20 екипи од 5-6 земји.

За учество на фестивалот "Life is beautiful" - Црквеница - 2022, веќе се пристигнати пријави од Русија, Словенија, Македонија, Бугарија, Босна и Херцеговина, Украина и Хрватска со повеќе од  400 учесници.             

Почитувани колеги и пријатели знаеме дека до почетокот на Х-Меѓународен фестивал за култура и спорт " Life is beautiful" -Црквеница- 2022 има доволно време. Ние очекуваме значително зголемување на бројот како и на земјите учеснички така и на бројот на претставници. Се надеваме дека бројот на земји учеснички ќе се зголеми до 10-12,а вкупниот број на учесници да надмине 1000! Сето ова не прави среќни и не мотивира да се стремиме кон нашиот развој на " Life is beautiful", каде се потврдува фактот дека луѓето од «трето доба» сакаат да живеат активно, продуктивно, среќно и самостојно.