logo

тел: 02 6091-885 моб: 072/304-412

емаил: travel@solvex.net


Дома >> Турција >> Кушадаси

Турција - Кушадаси

КУШАДАСИ - Крајбрежен град во Турција и многу популарно летувалиште на брегот на Егејското Море. Некогашно мало рибарско село, Кушадаси денес е место за средба на туристи од Велика Британија, Ирска, земјите од Бенелукс и поранешна Југославија.
 Градот брои 50.000 жители, додека во текот на летната сезона, кои престојуваат во Кушадаси до еден милион туристи.
Во текот на вековите, градот бил познат како Неополис, Ефес и Скала Нуова. Во антички времиња, на местото на денешната Кушадаси, е античкиот град Неополис, кој бил под надлежност на еден од најмоќните градови на Медитеранот, Ефес.
Модерното  име, градот го добива по полуостровот на излезот од градот, која пред спојувањето бил островот. Името е всушност добиено од два збора: остров (турски АДА) и птица (турски Кус).  На полуостровот има тврдина, светилникот и една мала зоолошка градина.
На 24 километри јужно од Кушадаси е  националниот парк, од кој се пружа поглед на соседна Грција и на островот Самос. Во близина на Кушадаси се наоѓа античкиот град Ефес (18 км), Дидим, Милет.
Кушадаси украсен со седум прекрасни плажи, национален парк, бројни ресторани, турски барови. Центарот на градот е динамичен, полн со различни места за да се излезе надвор од градот, додека голем број на хотели и плажа во тивка средина.