logo

тел: 02 6091-885 моб: 072/304-412

емаил: travel@solvex.net


Дома >> Црна Гора >> Св. Стефан

Црна Гора - Св. Стефан

Свети Стефан е град во Општина Будва на јадранско крајбрежје во Црна Гора  на 6км јужно од Будва.
Градот е познат по летовалиште Аман Свети Стефан од Меѓународна групација. Св. Стефан се состои од мал остров кој е денес поврзано со копно и со тесно томболо и копнениот дел, каде што живеат повеќе жители. Најраниот запис за Св. Стефан е како главен град на заедницата Паштровиќи, која станала  протекторат на Република Венеција во 1423година, бидејќи  била независна од 12век. Паштровиќите го прифатиле Венецијанскиот суверинитет бидејќи се плашеле од напад од Турците. Тие задржаа значителна автономија и не и од дадоа данок на Венеција, во замена за прекин на пиратеријата против венецијанските бродови. Островот  со својата тврдина имал 12 семејства. На островот било основано село со население од 400луѓе. Голем број жители заминале во странство. Jугословенската влада во 1954година го претвори во Луксузен хотел и ги пресели жителите на копното, а островското село се направи ЕКСКЛУЗИВНО ОДМОРАЛИШТЕ посетувано од Високите Елити на светот. Островот e со површина од 12 400 м/2
Плажа е приватна и долга 2км во централниот дел на Црногорскиот јадрански брег. Розовите песочни плажи на Св. Стефан, плажа Милочер и Квинс се дел од крајбрежјето.

 ПОНУДИ Црна Гора - Св. Стефан - Резултати од пребарувањето