logo

тел: 02 6091-885 моб: 072/304-412

емаил: travel@solvex.net


Дома >> Бугарија >> Павел Бања

Бугарија - Павел Бања

ПАВЕЛ БАЊА - (област Стара Загора област) е град кој се наоѓа во долината Казанлак на исток од долината на розите и на бреговите на реката Тунџа.  
Градот е 185 километри од Софија, на 22 километри западно од Казанлак, 24 километри од Калофер, 54 километри јужно од Габрово, 86 километри северно од градот Пловдив, а само 4 километри од главниот автопат Софија-Бургас-Карлово . Т
оа е спа-центар на национално и меѓународно значење. Остатоците од античкото време докаже дека градот Павел Бања бил искористен за хидротерапија во античките времиња.
Постојат 9 хидротермални извори. Седум од нив имаат слични карактеристики на температура од 50-61 ° C со ниска содржина на минерали.
Климата на Павел Бања е континентална, со умерено топло лето и зима без снег.
Ова создава услови за хидротеравпетска работа во текот на целата година, во комбинација со климатски третман. Ресортот е познар како медицински и рехабитационен центар за третирање на разни болести.