logo

тел: 02 6091-885 моб: 072/304-412

емаил: travel@solvex.net


Дома >> Бугарија >> Несебар

Бугарија - Несебар

НЕСЕБАР - Град во југоисточна Бугарија и е едно од најпознатите одморалиште на бугарскиот брег.
Несебар претходно бил познат како "Mesembrija" , па дури и пред тоа како "Menebrija" затоа овие факти се доволни да ја дознаеме колку е долга историја на овој антички град.
Во модерно време Несебар е главна туристичка дестинација во областа со многу хотели и големи "Sunčaevim bregom" се наоѓа веднаш северно од Несебар.
Несебар во неколку наврати бил границите на империјата и со тоа е град со богата историја. Стариот дел на градот се наоѓа на еден остров, кој неодамна беше поврзан со брег изградени од човечки раце, и содржи докази за различните освојувања на цивилизации .
Богатството на историски градби беа причина за УНЕСКО да го вклучи Несебар на листата на светско наследство во 1983 година.