logo

тел: 02 6091-885 моб: 072/304-412

емаил: travel@solvex.net


Дома >> Бугарија >> Бјала

Бугарија - Бјала

БЈАЛА - Се наоѓа на прекрасниот брег на Црното Море, со население од 2.330 луѓе, Бјала е мала традиционални бугарска населба. Таа се наоѓа помеѓу Варна и Бургас меѓународните аеродроми со што го прави подобро и полесно  пристигнувањето до туристичката дестинација.
Позната е  по кристално сино море и песочните плажи, индустријата за вино и панорамскиот поглед кој го прави совршено место за одмор.
Во текот на последните неколку години градот се развива многу брзо и во овој момент тоа е многу посакувано место за одмор за голем број туристи во текот на летото. Постојат многу фактори кои го детерминираат оваа, како добра локација во градот,  6 километри долгата песочна плажа.
Во северниот дел плажата е позната по нејзиниот бел песок и убавите лагуни. Централната плажа е нај препорачувана бидејќи има многу ресторани, водни тобогани и други атракции. Пристаништето за јахти се наоѓа на јужната плажа и тоа е единствениот пристаниште во близина.
Многу туристи кои го посетиле Бјала го споредуваат со француската ривиера веројатно поради тоа што се наоѓа во ридско подрачје и се отвора прекрасен поглед на морето со неверојатен самрак или зора. 
Основана во 3 век, Бјала има интересна историја. Остатоците од древна тврдина уште може да се погледнат, а и историски бели карпи (оттука и името Бјала, "бели"), кои ја опкружуваат песочната плажа, каде се пронајдени остатоци од диносаурс.
Забава може да се најде во некој од локалните ресторани. Тука можете да пробате неколку видови на свежа риба и локалните видови на вина.  Транспорт е лесно достапен со редовни автобуси до Варна и приватни таксиња.
Градот Бјала е многу добро развиен и е сеуште во развој. Постојат многу нови хотели, ресторани, приватни домови, установи и други атракции. Бјала има перспектива да стане еден од најпосакуваните места за одмор и бизнис инвестиции.