logo

тел: 02 6091-885 моб: 072/304-412

емаил: travel@solvex.net


Дома >> Бугарија >> Банско

Бугарија - Банско

 БАНСКО  - Светски рекреативен скијачки центар во Пирин, ситуиран на надморска височина од 925 метри.
Благодарејќи на местоположбата снегот се задржува долго, а сезоната за зимски спортови започнува во месец Декември и трае се до почетокот на месец Април. Располага со 17 скијачки патеки (должина 56 километри) и многу ски-лифтови. Наjвисоката точка на ски-центарот е 2560 метри, а наjниската - 1000 метри. Градот е со наjголeма динамика на приватните инвестиции во туристичкиот дел на градовите во Бугарија и има повеќе од 4000 места за туристите.
Покрај задоволствата кои се подредени на скијачите и љубителите на зимски спортови, Банско, со својата прекрасна архитектура нуди голем избор на традиционални ресторани каде што може да се опуштите низ звуците на староградските песни и традиционалната кујна, шопинг центри, дискотеки.
Неколку места кои се интересни за посетителите: "Велианова куќа", куќа-музеј "Неофит Рилски, куќа-музеј "Никола Вапцаров", црквата "Св. Тринити". 

Надморска височина - 935 метри

Вкупно ски лифтови - 14; највисок ски лифт - 2560 метри; детски ски лифтови - 16

 Вкупно патеки - 14; средни патеки - 8; тешки патеки - 1

 Вкупна должина на ски патеките - 70 км; најдолга патека - 16 км; насока на патеките - N

Сноуборд паркови - 1

Жичари - 7

 Гондоли - 1

Вкупен капацитет - 14.200 лица