logo

тел: 02 6091-885 моб: 072/304-412

емаил: travel@solvex.net


Дома >> Бугарија >> Боровец

Бугарија - Боровец

БОРОВЕЦ - (до 1950 г. Чамкориjа) e светски познат рекреативен скијачки центар во планината Рила, ситуиран на надморска височина од 1350 мери, и наjстарo планиско одморалиште во Бугарија- постои од 1896 година, кога царот Фердинанд создава летна резиденциjа.
На 73 километри северно е Софија, на 125 километри jугоисточно е Пловдив.
Располага со многу скијачки патеки и ски-лифтови.
Ски патеките се лоцирани на височина од 1350 до 2560 метри и се во должина од околу 40 километри.
Вкупно има 16 ски-лифтови со капацитет од преку 10.000 скијачи на час. Во рамките на центарот функционира и реномирано ски училиште. Прекрасната борова шума и голем број на хотели го прават Боровец еден од најбарани зимски центри во Бугарија. 
Наjвисоката точка на ски-центарот е Јастребец - 2369 метри откаде има излез кон Мусала, највисокиот врв на Балканот. Тука се наоѓа едно од најдобрите училишта за скијање во светот.
Гарантира тренинг според алпски ски-дисциплини во 5 специјализирани нивоа во група или индивидуално. На оние кои завршиле курс (од 6-12 дена по 4 саати дневно) им се доделува посебен сертификат.
Овој ресорт исто така е опремен со вештачки снег и осветлување на ски-патеките.