logo

тел: 02 6091-885 моб: 072/304-412

емаил: travel@solvex.net


Дома >> Грција >> Атос

Грција - Атос

                                           Image result for athos greece

АТОС е трет и најисточен од "трите прста" на Халкидики. Според една легенда името е допиено по џинот Атос, кој ја подигнал цела планина и ја фрлил на боговите. Овој дел на Халкидики го красат историски споменици и археолошки пронајдоци. Главна туристичка атракција се одмаралиштата околу Уранополис и на островот Амуљани. Уранополис е главното одморалиште на Атос кое е сместено на влезот во Света Гора и на околу 130 километри од Солун. Името се преведува како "Град на рајот" и многумина го сметаат за рајко место. Тоа е прекрасно одмаралиште со брда во позадина на прекрасниот крај на Грција, каде туристите со мали бродчиња можат да отпловат до места каде се пружа прекрасен поглед на Хиландар и останатите манастири на Света Гора..