logo

тел: 02 6091-885 моб: 072/304-412

емаил: travel@solvex.net


Дома >> Турција >> Бодрум

Турција - Бодрум

БОДРУМ  - Се наоѓа во Југозападна Турција, расположен на истоимениот остров Бодрум. Монденското летувалиште Бодрум се наоѓа на 180 километри од Кушадаси и на околу 270 километри од Измир, кој што е најголемиот град во областа.
Бодрум е познат по својата типична архитектура – сите згради се бели и не се повеќе од 3 ката. Бодрум ѓи привлекува своите туристи со својата природна убавина, културно историските знаменитости, луксузните хотели, рестораните, добрата забава, фантастичниот ноќен живот, како и кристално чистата вода и ситниот песок по плажите.
Ако го посетите градот не пропуштајте да си подарите себе си еден од традиционалните сувенири – прекрасни скапоцени камени, меѓу кој се издвојуваат малите фигури во форма на камили и мали златни папучи. Бодрум предлага и многу можности за посета на знаменитости како терасите од калциум на Памуккале, Мавзолејот на Мавзолеј (построен од Кралица Артемисија околу 350 години п.н.е.), Морскиот Музеј, Замокот на Св.Петар. Едно од седумте светски чуда на античкиот свет се наоѓало токму во Бодрум. Тоа била гробницата на Карискиот владетел Мавзол, подигната во 350 г. п.н.е. Познатиот Халикарнас или денешен Бодрум има многу богата историја.
Во Бодрум преовладува средноморска мека клима која совршено одговара ако сакате денот да го поминете покрај морето. Во Бодрум може да се насладувате на сонце и топлина преку поголемиот дел на годината.